קללת בית אטריוס

קללת האלים על בית אטריוס במיתולוגיה היוונית

טנטלוס בנו של זאוס קיבל מהאלים את השליטה באתונה. האלים אהבו אותו וכיבדו אותו, אך יום אחד הוא הזמין את האלים לארמונו והגיש להם כארוחה את בשר בנו אותו רצח קודם לכן, כל המשפחה לדורותיה הפכה מקוללת. הקללה היתה שהמלך ימות בידי בנו. בכל דור אתנה הגיע ולחשה למלך כי זו הקללה בכל דור המלך צחק והמשיך למלוך, אך הקללה פעלה. אטריאוס היה המלך הראשון שהעדיף לוותר על המלוכה להוריש אותה לבנו ולעבור לטרויה. למרות שוויתר על הממלכה מת מחץ תועה שנשלח מקשתו של בנו אגממנון במהלך מלחמת טרויה.

כשאורסטס בן שנתיים, סבו, אטריאוס שולט בממלכה. אתנה, אלת הצדק מגיעה יום אחד לוחשת לסב דבר מה, ותוך דקות הוא עוזב את הממלכה ונוסע לטרויה ומוריש את המלוכה לבנו אגממנון. במשך חמש שנים שלט אגממנון בממלכה. הלנה שהובטחה לאחיו, בורחת  לטרויה כדי להתאחד עם אהובה הנסיך פריס. הם נישאים אגממנון הכועס דורש מידע לבטל את החתונה הקטנה או שהוא יצא למלחמה. התשובה מלחמה אגממנון מגייס ממלכות נוספות ביוון, וכך אלף ספינות ומיטב הלוחמים, יוצאים לקרב.

כמסורת בין גברים כאז כן היום ישבו לעת ערב והתרברבו ביכולותיהם. אגממנון סיפר מעשי גבורה על יכולותיו כציד, הוא סיפר לגברים כי הוא צייד טוב מארטמיס, אלת הציד. בבוקר נשבו רוחות ולא שקטו האוניות לא יכולות היו לצאת מהנמל. פנו לאורקל שאמר שארטמיס שהיא גם אלת הרוחות כועסת ודורשת כקרבן את בתו של אגממנון.

אגממנון שלח לקרוא לאישתו בתו ובנו. הוא סיפר לאשתו שבתם עומדת להתחתן עם אכילס. כשאשתו הגיעה בתה נלקחה ממנה בכוח והוקרבה כקרבן לאלה ארטמיס. כמעשה יצחק היא מוחלפת ברגע האחרון אך כאן איש אינו יודע זאת ואף איפגיניה הקורבן עצמו בטוחה שהגיעה למקום אליו מגיעות נשמות המתים.

קליטמנסטרה המלכה והמלך אגממנון רבים מריבה קשה ביותר, והמלכה מאיימת על המלך כי תרצח אותו. בנם הנסיך אורסטס שבימים אלו הוא בן שבע שומע את המריבה ואינו יכול להכילה הוא נכנס לחדרו אוטם את אוזניו עוצם את עיניו ומתנתק מהסיטואציה הקשה.

קליטימנסטרה חוזרת אל הארמון ואגממנון יוצא עם אלף הספינות לטרויה. המלחמה נמשכת עשר שנים. היוונים בטוחים בניצחונם, לכן מידי חודש המלך שולח איגרת למלכתו ובה הוא מודיע לה כי המלחמה עומדת להסתיים והוא ישוב הביתה ובכל חודש מתקבלת תשובה מהמלכה שאל לו לשוב הביתה שכן היא תרצח אותו כנקמה על הקרבת בתה. מאה ועשרים אזהרות ובכל זאת אגממנון שב הביתה. הוא מתקבל ברוב כבוד והדר, זוכה לסעודה ובאמבט חם כשהוא ערום וללא נשק שם היא רוצחת אותו.

הצורך בנקמה שעולה במלכה נובע בחלקו מכך שלא התאפשר לה להתאמת עם המלך. ובכל חודש היא בונה מחדש את העימות ובכל חודש המלך אינו חוזר. עם הזמן הכעס מתעצם עד שמגיע הרצון לרצוח אותו, ולנקום באלים על מה שעוללו לה. היא מחליטה לרצוח את בנה ובכך למחות את השושלת של משפחת  אטריאוס שנוסדה מבנו של זאוס שמלך באתונה.\

אורסטס מוברח על ידי נאמני המלך ומסתתר. מתוך תקווה שאביו יחזור וישליט סדר מחדש אך לצערו אביו נרצח. הוא עומד בפני דילמה קשה הוא חייב להרוג את אימו שכן אם לא היא תרצח אותו, אך כיצד בן יכול להרוג את אימו? ברגע זה הוא אינו מסוגל לקבל החלטה ולכן הוא עוצר, נח כדי שמאוחר יותר יוכל להתמודד עם הבחירה שלו. הזמן חולף ואורסטס לא מסוגל לקבל החלטה. החוק ברור עליו להרוג את מי שרצח את אביו, אך מי שרוצח את אימו מקולל בידי האלים. בדלפי האל אפולו מגיע בכבודו ובעצמו כדי לעזור לו לקבל את ההחלטה. מאחר שהדילמה היא ללא פתרון לוקח על עצמו אפולו את ההחלטה ושולח אותו להרוג את אימו היא רצחה את בעלה, אביו, היא רוצה לרצוח אותו והיא הורסת את הממלכה שלוש סיבות מדוע אפולו שולח את הורסטס להרוג את אימו.

ההחלטה נתקבלה שלב זה נסתיים שלב הביצוע לפניו וטרם נעשה. ברגע זה הורסטס שט הביתה המסע הוא מעין חופשה בין השלבים.

אורסטס חוזר לארמון בו גרים אימו ומאהבה, הוא אינו יודע כיצד להכנס ומקבל עזרה מאחותו אלקטרה שאהבה מאוד את אביה והיא כועסת על אמה הן שרצחה אותו הן על כך שלא איפשרה לה להתאבל. הסיפור של אלקטרה מחזק את הורסטס ומסיר את ספקותיו האחרונים ויחד הם מתכננים את הכניסה לארמון ואת רצח האם, אך ברגע האמת בבית התפילה כשאימו לבד אורסטס מרים את חרבו ולמרות כל התכנונים הוא ולא מצליח להרוג אותה. היא מנסה לדבר על ליבו ולפנות אל רגשותיו, אך ללא הועיל אורסטס לא מוריד את חרבו ואינו משחרר אותה מהאיום שלו לכן היא קוראת לאלות הנקם ובשמן מבטיחה לו כי הן תרדופנה אותו עד יום מותו.

אורסטס נרדף על ידי אלות הגורל, אך הוא הרגיש שבכך הוא מכפר על רצח אימו. לאחר שנים של סבל בהן מרגיש אורסטס כי סיים את עונשו, הוא מגיע לאפולו ומבקש את עזרתו. אפולו פונה לאחותו אתנה, אורסטס מבקש דין צדק על מעשיו.

אתנה שהתרשמה מכנותו, ומכך שהטיל על עצמו עונש קשה. היא משכנעת את אלות הגורל לשחרר אותו ומסירה את הקללה מעל השושלת שלו. אורסטס שב הביתה משקם את חייו וממלכתו.

קללת בית אטריוס

 

קלף שתי חרבות

שתי חרבות אורסטס עד למריבה קשה בין אימו המלכה קליטמנסטרה ואביו המלך אגממנון לאחר שאביו העלה את אחותו איפגיניה כקרבן לאלה ארטמיס. אורסטס אינו יכול לשאת את המריבה ומתנתק בכך שהוא עוזב לחדר אחר עוצם את עיניו ואוטם את אוזניו. הקלף מייצג מצב של התעלמות מהמציאות. אם בשל חוסר יכולת להתמודד איתה, אם בגלל התעלמות מהעובדות הקיימות במציאות.

 

 

קלף שלוש חרבות

שלוש חרבות הנקמה של קליטמנסטרה באגממנון היא נקמה קרה ומתוכננת היטב. עשר שנים היא מתכננת את הנקמה ויותר מזה היא מזהירה את אגממנון בעומד לקרות. למרות ההזהרות הרבות אגממנון שב לביתו מתוך ידיעה מה עומד לקרות, אך הוא מתעלם. הקלף מייצג מצבים של כישלון צפוי מראש. כתוצאה מהתעלמות מהמציאות אנו חווים את חווית הכישלון. קיים אלמנט של הרס עצמי שכן אין כאן מוטיב של הפתעה, אלא ידיעה ברורה ממנה מתעלמים.

 

 

קלף ארבע חרבות

ארבע חרבות יש מצבים בחיים שלא ניתן לקבל החלטה, כל פעולה שתעשה תסתיים באסון בין אם במותו של אורסטס ובין אם במותה של המלכה אימו. הקלף מייצג את אותם המצבים בחיים בהם עדין לא ניתן לקבל החלטה, התנאים עדיין לא בשלים. קיים הצורך להגיב, קיים הדחף לענות או לעשות כאן ועכשיו, אבל הסיטואציה היא סיטואציה שבה צריך לעצור. אם השואל יגלה סבלנות הוא יבין כיצד ומתי נכון לפעול.

 

 

קלף חמש חרבות

חמש חרבות הורסטס עומד בפני שתי בחירות שאף אחת אינה טובה והתוצאה שלה אינה חיובית. בין אם הוא הורג את אימו על שרצחה את אביו ובין החשש לחייו בגלל איומיה של אימו לרצוח אותו. הקלף מייצג את אותם המצבים בהם אין בחירה טובה בין אפשרויות, אבל למרות הכל חובה לבחור ולפעול. ברגע שתהיה בחירה באחת האפשרות, ברגע שתהיה פעולה תהיה הידיעה מה נכון ומה לא נכון. בשל הקושי לבחור בין שתי האפשרויות השואל מעדיף לשבת על הגדר, להיות צופה מהצד ולתת לחיים לעבור בלי לקחת החלטה. השואל אינו מאפשר לעצמו להתנסות ולחוות. מצב של העדר בחירה הוא מצב של קיפאון. האם השואל ישאר קפוא או יבחר ויראה מה החיים מזמנים לו.

 

קלף שש חרבות

שש חרבות אורסטס קיבל הרשאה מאפולו לרצוח את אימו, הוא מפליג חזרה לארמון בו נולד וממנו ברח, בשלב זה הוא אחרי החלטה ולפני ביצועה. הנסיעה מהווה זמן של חופשה. הקלף הוא קלף העוסק ברווח שבין החלטות, ברווח שבין אירועים. קלף זה הוא קלף של חופשה שנכפת עלינו. הוא מייצג זמנים בהם נכון לצאת לחופשה כדי שיתאפשר למצוא פתרון למצב בו נמצאים. לעיתים חשוב להתרענן, לרענן את המחשבה כך שניתן לראות את המצב מזוויות ראייה חדשה. אחרי חופשה לא נוצר שינוי במצב אלא שינוי בכוחות המחודשים איתם ניתן להתמודד עם מכשולים, למצוא פתרון שלא עלה במחשבות קודם לכן בשל העומס. חשוב שהשואל יצא לחופשה חשוב שהקורא יבדוק שהשואל לא שכח לחזור מהחופשה.

 

קלף שבע חרבות

שבע חרבות אלקטרה ואורסטס נפגשים לאחר שנים שלא התראו, יחד הם מתכננים את כניסתו של אורסטס לארמון ואת רצח האם. הקלף מייצג מצבים שבהם יש להשתמש בחשיבה קרה, בתכנון באסטרטגיה נכונה כדי לנצח. אם השאלה נשאלה בידי שואלת הקלף מעלה את חשיבות היחסים בינה ובין אביה.

 

 

 

קלף שמונה חרבות

שמונה חרבות ברגע האמת בבית התפילה כשאימו לבד אורסטס מרים את חרבו ולא מצליח להרוג אותה. היא מנסה לדבר על ליבו ולפנות אל רגשותיו, אך ללא הועיל אורסטס לא מוריד את חרבו ואינו משחרר אותה מהאיום שלו לכן היא קוראת לאלות הנקם ובשמן מבטיחה לו כי הן תרדופנה אותו עד יום מותו. הקלף מייצג מצבים בחיים בהם יש לנהוג באופן קר ללא רגש, למרות שהסיטואציה קשה כי מחד היא רגשית ומאידך חייבים לפעול באופן רציונלי. אך הרגש כובל אותנו ולא מאפשר פעולה.

 

 

קלף תשע חרבות

תשע חרבות אורסטס יודע את שעליו לעשות, הוא יודע שאין לו ברירה שכן אימו הרגה את אביו ורוצה להרוג אותו, להרוס את הממלכה ולבזות את האלים. הוא קיבל את אישורו של אפולו שלקח על עצמו את האחריות לרצח האם. המצפון מייסר את אורסטס הידיעה כי לא ישלם על מעשיו לא מאפשרת לו לפעול, אך מרגע שברור לו שיענש על מעשהו הוא רוצח אותה. אכן חייו קשים, הוא סובל ונרדף בידי אלות הנקם. הקלף מייצג מצבים של דאגה מוצדקת של השואל ויותר מכך הקלף מדגיש שהמצב יותר גרוע ממה שהשואל מדמיין. עדיף לשגת למרות שהתאהבנו ברעיון, במחשבה שכן הכישלון מובטח.

 

 

קלף עשר חרבות

עשר חרבות אורסטס נרדף בידי אלות הגורל, אך הוא הרגיש שבכך הוא מכפר על רצח אימו.  לאחר שנים של סבל בהן מרגיש אורסטס כי סיים את עונשו, הוא מגיע לאפולו ומבקש את עזרתו. אפולו פונה לאחותו אתנה, אורסטס מבקש דין צדק על מעשיו. אתנה שהתרשמה מכנותו, ומכך שהטיל על עצמו עונש קשה, משכנעת את אלות הגורל לשחרר אותו ומסירה את הקללה מעל השושלת שלו. אורסטס שב הביתה משקם את חייו וממלכתו. הקלף מייצג את החלק בחיים בו השואל נמצא לאחר השיעור הקשה אותו עבר. שלב בו מתחילים החיים מחדש. הקורא צריך לבחון שאכן היה שיעור קשה ואין זה מצב בו הקלף מייצג הזהרה שהשואל מתעלם מהשיעור ומהקשיים כי השיעור יגיע והשואל ילמד אותו בדרך הקשה. הקלף מזכיר לכולם שלומדים מקשיים, ומתפתחים רוחנית לאחר שלומדים את השיעור.

error: